Kotitöitä syntyy, kun kotona asuvat ihmiset asuvat siellä. Käytettyjä vaatteita kertyy lattioille, villakoirat lisääntyvät keskenään sohvan alla ja astiat kävelevät kaapista ties minne. Kuka sen sotkun pois hoitelee?
Kuka tekee kotityöt?
Otetaan perhe, jossa on äiti, isä ja lapsia. Kenelle kuuluvat kotityöt? Kotitöiden jakaminen on kuuluisa riidan aihe. Vastaus on yksinkertainen: kotityöt kuuluvat kaikille, jotka kotona asuvat. Jos joku vapaaehtoisesti haluaa hoidella kaiken, se hänelle suotakoon. Ja vapaamatkustajiakin löytyy, mutta periaatteessa vastuu kotitöistä on yhteinen.
Perinteisesti kotitöiden jakoa mietitään lapsiperheissä, mutta myös lapsettomille pariskunnille, kimppakämpässä asuville ja yksineläjille kertyy kotitöitä. Aikuisten kesken töiden jakaminen on helpompaa kuin lasten motivointi. Pitää vain jakaa vastuut ja vuorot heti alkuun, ettei kotityöpeikko pääse pesiytymään asuntoon.
Listat helpottavat työnjakoa
Listat kuuluvat elämään muuallakin kuin lattianrajassa. Kun kotitöistä tekee listan, kotona asuvilla on selkeämpi näkemys siitä, mitä kaikkea kotona pitää tehdä. Listaan voi lisätä minkä tahansa työn, alkaen kärpäsenjätösten jynssäämisestä hammasharjalla ja päättyen vaikka katonpesuun.
Listojen hyvä puoli on, että työ tulee näkyväksi. Harva tiskaa salaa koko perheen tiskit, mutta eipähän tarvitse erikseen mainita, että semmoinenkin homma on.
Kuvaa kotitöiden sisältö
Listan tekemisen jälkeen on vuoro kuvata työn sisältö. Esimerkiksi tiskivuoroon voidaan määrittää kuuluvaksi myös keittiön pöytien pyyhkiminen. Kotiin voidaan määrittää imurointialueet, jolloin yhdellä on vaikkapa yläkerta ja toisella alakerta.
Vaatii hiukan vaivaa pitää perhepalaveri, jossa työt määritellään, mutta vaiva korvaa itsensä takaisin nopeasti.
Määritä vastuualueet
Kun kotitöiden sisältö on kuvailtu, voidaan määrittää kullekin vastuualueet. Yhdelle tiski, toiselle pyykit, kolmannelle jätehuolto. Vastuualueet voivat olla pysyviä tai kiertäviä. Harvoin tehtäville töille pitää määrittää työ (esim. ikkunanpesu), tekoaika (kevät) ja tekijä (se joka työtä vähiten inhoaa). Toki voi tilata ikkunanpesun myös Ametrolta.
Töillä voi käydä myös kauppaa: tee sinä ikkunanpesu, niin minä pesen auton. Näin jokainen voi tehdä enemmän sellaisia töitä joista pitää. Töitä voi myös teettää ammattilaisilla, jolloin säästyy energiaa niin riitelyltä kuin työn tekemiseltäkin. Tutustu Ametron kotisiivoukseen.
Tulospalkkaus ja muita motivaatiovinkkejä
Lapsiperheissä tulospalkkaus voi kannattaa. Hoidetusta kotityöstä palkitseminen lisää motivaatiota hoitaa sama työ uudestaan. Ja uudestaan. Ja uudestaan. Sillä kotitöissä on semmoinen puoli, että ne eivät lopu tekemällä.
Kotitöiden tekemistä voi helpottaa myös viihteellä. Äänikirjan kuunteleminen muuttaa imuroinnin seikkailuksi ja musiikin tahdissa voi villisti pyyhkiä pölyjä. Itseään voi myös palkita hyvin hoidetusta kotityöstä.
Rastilista on oiva tapa jäsentää lasten tulospalkkausta. Ja jos äidin ja isän laittaa samaan listaan jakamaan yhteistä palkkiopottia, niin jokainen heidän tekemänsä rasti on lasten palkkiosta pois. Se saattaa motivoida lapsia osallistumaan enemmän. Tai muuttamaan pois kotoa.
Entä jos asut yksin?
Yksineläjän onni on, ettei tarvitse riidellä kotitöistä. Sen kuin ottaa ja tekee. Jos tulee kuitenkin olo, ettei jaksa tai huvita, voit tekaista ovensuuhun siivouslistan vieraille. Imuri paikoilleen jo eteiseen, niin siitä on hyvä aloittaa.
Älä kuitenkaan ihmettele, jos vierasvirta kuihtuu. Ihmiset ovat ihmeen laiskoja.