Olet saattanut kuulla termin aseptinen siivous jossain, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?
Aseptisella siivouksella viitataan erityistä puhtautta vaativan kohteen siivoukseen, jossa pyritään poistamaan lika ja välttämään sen levittämistä. Aseptinen siivous on käytössä aina esimerkiksi terveydenhuollon tiloissa, mutta sitä voi hyödyntää myös kodin siivouksessa.
Aseptisen työjärjestyksen perusohjeena on aloittaa puhtaimmasta kohteesta ja edetä kohti likaisinta. Aseptinen työjärjestys vaatii haastavammissa ympäristöissä suunnittelua etukäteen, mutta perusohjeilla voit siivota hyvin esimerkiksi oman kotisi hygieniatilat. Saat niistä puhtaammat ihan vain noudattamalla tiettyä työjärjestystä.
Aseptinen vessan siivous
Tätä siivousjärjestystä seuraamalla siivoat kotisi vessan aseptisesti. Voit valita siivousvälineiksi sellaisia pyyhkeitä, harjoja ja pesuaineita, joita olet omassa kodissasi tottunut käyttämään. Tarvitset ainakin pari liinaa, harjaa tai sientä sekä pesuaineita. Tärkeää on olla sekoittamatta likaisia työvälineitä puhtaisiin ja pestä ne huolella käyttökertojen välillä. Hyvä olisi, jos voit nimetä tai värikoodata eri osa-alueiden puhdistusvälineet niin, etteivät likaisten ja puhtaiden alueiden välineet mene sekaisin.
Neutraali yleispesuaine sopii myös vessaan, mutta on olemassa hyviä, varta vasten vessaan tarkoitettuja aineita. Vessanpöntön altaan sisäpuoleen kannattaa käyttää ainetta, jossa on hajua poistavia ominaisuuksia. Happamalla pesuaineella voit erikseen poistaa kalkkisaostumia.
Aloita vähiten likaisten kohteiden eli vessan oven, valokatkaisijan ja peilin pesusta. Voit käyttää niihin esimerkiksi nihkeää mikrokuituliinaa ja neutraalia pesuainetta. Jos käytät peilin pesuun suihketta, suihkuta se puhdistusliinaan äläkä suoraan peiliin. Peili kannattaa pyyhkiä kuivaksi puuvillapyyhkeellä tai talouspaperilla saman tien viirujen välttämiseksi.
Siirry seuraavaksi lavuaariin ja sitä ympäröivään tasoon. Kätevimpiä työvälineitä ovat joko naarmuttamaton pesusieni tai tiskiharja. Muovi ja emali eivät kestä voimakkaan happamia tai emäksisiä aineita. Siivous sujuu huomattavasti sujuvammin, jos tason päällä ei ole irtotavaraa, ja lopputulos on puhtaampi. Aseptisen siivousjärjestyksen mukaisesti aloita pesu tasosta ja lavuaarista, siirry sitten hanaan ja suihkupäähän ja lopuksi likaisimpiin kohtiin eli viemärinsuihin.
Vessanpöntön siivouksessa noudata huolella aseptista työjärjestystä:
- pönttö ulkopuolelta nupista lähtien
- kansi ensin ulko-, sitten sisäpuolelta
- rengas päältä ja alta
- allas.
Jos käytät pesuun liinaa, taittele se aluksi ja siirtyessäsi pinnalta toiselle käännä esiin aina puhdas puoli liinasta. Lisää tarvittaessa liinaan pesuainetta. Pöntön altaan siivoamiseen käytä luonnollisesti WC-harjaa ja mahdollisesti erillistä, pöntölle tarkoitettua ainetta.
Lopuksi pestään tarvittaessa vessan lattia.