Verhojen puhdistus | Ametro
Kotitalousvähennys nyt 60 % Lue lisää

Verhojen puhdistus

Verhot ovat keskeinen osa kodin sisustusta. Ne tuovat tilaan väriä, tunnelmaa ja yksityisyyttä. Kuten muutkin kodin tekstiilit, myös verhot kaipaavat säännöllistä huoltoa.

Verhot keräävät pölyä, likaa, allergeeneja ja bakteereja, jotka voivat heikentää sisäilman laatua ja aiheuttaa terveysongelmia. Säännöllinen verhojen puhdistus auttaa pitämään kotisi ilman raikkaana ja terveellisenä. Puhdistus myös pidentää verhojen käyttöikää ja säilyttää niiden värin ja ulkonäön.

Valoisa huone, jossa on pitkä peili, valkoiset verhot ja viherkasveja puisella lattialla.

Eroon pölystä

Koska verhot keräävät runsaasti pölyä, pölynpoisto on tärkein verhojen huoltotoimenpide.
Kevyille verhoille riittää usein säännöllinen tuuletus ja puistelu. Paksummat ja raskaat verhot on hyvä imuroida aika-ajoin. Kun imuroit verhoja, käytä imurin tekstiilisuulaketta ja säädä imuteho mahdollisimman pieneksi, jotta verho ei imeydy imurin putkeen.

Verhojen pesu

Verhot kaipaavat ajoittain perusteellisempaa puhdistusta. Pesun tarve riippuu siitä, kuinka paljon ne altistuvat pölylle ja muulle lialle. Vaikka verhoissa ei olisi näkyvää likaa, kannattaa ne silti pestä vähintään kerran vuodessa, jotta ne säilyvät raikkaana ja hyvässä kunnossa.

Monet verhot voi pestä helposti kotona joko pesukoneessa tai käsin, pesulapun ohjeiden mukaan. Yleisesti ottaen verhot tulee pestä hellävaraisesti alhaisessa lämpötilassa. Jos verhoon on ilmestynyt tahra tai roiske, voit yrittää puhdistaa sen paikallisesti esimerkiksi tahranpoistoaineella. Huomioithan, että erityisesti luonnonkuiduista valmistetut verhot saattavat kutistua pesussa. Suurikokoiset tai herkistä materiaaleista, kuten silkistä tai villasta, valmistetut verhot kannattaa viedä suoraan pesulaan, jossa ne puhdistetaan kemiallisesti tai kuivapesulla.

Verhojen kuivaus

Verhot kannattaa kuivata mahdollisimman suorina, jolloin ne eivät rypisty ja silityksen tarve vähenee. Kevyet verhot voit ripustaa takaisin ikkunaan kosteina, jolloin ne suoristuvat kuivuessaan. Raskaammat verhot saattavat venyä ja menettää muotonsa, jos ne roikkuvat märkinä, joten ne kannattaa kuivattaa tasaisesti, esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Jos verhot ovat pesun jälkeen ryppyiset, ne voi silittää tai höyryttää varovasti hoito-ohjeiden mukaan. Vaatehöyrystin on kätevä vaihtoehto verhojen silittämiseen, sillä sen avulla verhot voi höyryttää suoraan paikoillaan roikkuessaan.