Ametron pitkäaikaisimmat työntekijät ovat olleet mukana yrityksessä alusta lähtien. Emily ja Marleto Aguilar ovat Ametron ensimmäiset siivoojat. He ovat kotoisin Mamburaon kaupungista Occidental Mindorosta.
Emily ja Marleto ovat asuneet Suomessa kolmisenkymmentä vuotta. “Meille sanottiin, että Suomi on turvallinen ja hyvä maa, ja se pitää paikkansa”, Emily sanoo.
Siivoojana 30 vuotta toiminut Emily ei varmaan arvannut, että yksi asiakas muuttaisi työuran. Viikonloppujen lisätyöstä poiki Emilylle ja Marletolle lopulta loppuelämän työ.
Kuva: Emily ja Marleto Ametron toimistolla.
Lastenhoitajasta siivoojaksi
Emily Aguilar tuli Suomeen vuonna 1993 alunperin lastenhoitajaksi. Hän lähti ulkomaille töihin tukeakseen Filippiineillä asuvia sukulaisiaan. Oli raskasta olla erossa puolisosta ja lapsista, mutta Emilyn unelmana oli taata perheelle hyvä elämä.
Kun Emilyn viisumi meni ensimmäisen työvuoden jälkeen umpeen, hän kuuli, että Italian suurlähetystössä kaivattiin siivoojia. Hän haki paikkaa ja saikin sen juuri ennen kuin olisi pitänyt palata Filippiineille. Suurlähetystön siivoojana hän sai kahdeksan vuoden viisumin. Hän työskenteli siellä myös kokkina.
Suurlähetystön jälkeen Emily työskenteli siivoojana Scandic Hotelissa. Lisätyönä hän siivosi ihmisten koteja viikonloppuisin.
Vuonna 1999 Emily sattui tulemaan siivoojaksi Ville Haatajan kotiin. Ville kysyi, mikseivät Emily ja myös Suomeen tullut puoliso Marleto perustaisi siivousfirmaa. Lopulta se oli Ville, joka firman perusti, mutta Emily ja Marleto olivat kuvioissa mukana alusta alkaen.
Ametron äiti- ja isähahmot
Emily ja Marleto olivat Ametron ensimmäiset työntekijät. Ametron toiminnan alussa he auttoivat löytämään Filippiineiltä useita muitakin siivoojia, jotka muodostivat siivojien perusjoukon. “Ametro on meille kuin perhe”, Emily sanoo. “Koko perheeni on täällä sisaruksia myöten. Myös tyttäremme työskentelevät Ametrolla.”
Emilyä ja Marletoa pidetään Ametron äiti- ja isähahmoina. Heiltä muut työntekijät voivat kysyä mitä tahansa siivoukseen tai Suomessa elämiseen liittyvää. He ovat myös välittäjä firman ja siivoojien välillä, jos esimerkiksi siivoojan kielitaito ei riitä ilmaisemaan jotain asiaa.
Emily ja Marleto kertovat olevansa onnellisia työstään ja kiitollisia mahdollisuudesta työskennellä Suomessa. Ametrolla työntekijöiden välillä vallitsee hyvä yhteishenki. “Koska työskentelemme samassa maassa, autamme toisiamme”, Emily sanoo.
Tyytyväinen asiakas tuo iloa
Parasta siivoojan työssä on Emilyn mukaan asiakkailta saatu positiivinen palaute. Haasteitakin on, mutta ne saadaan yhdessä selvitettyä. “Kerran asiakas luuli meidän rikkoneen jotain, joka oli rikki jo meidän tullessa. Kirjoitin hänelle pitkän viestin, ja hän luotti meihin niin paljon, että on edelleenkin asiakkaamme.”
Muuttosiivoukset ovat Emilyn ja Marleton mielestä haastavimpia siivouksia. “Jos asukas ei ole koko asumisaikanaan siivonnut kunnolla, meillä on paljon työtä. Emme voi myöskään tehdä vanhasta uutta”, Emily kertoo. “Teemme aina parhaamme.”
Tyytyväiset asiakkaat tuovat Emilylle iloa. “Meidän työmme on auttaa asiakkaita, ja kun asiakas on onnellinen, mekin olemme.” Vanhimmat asiakkaat ovat Ametron perustamisen ajoilta. “Olemme nähneet, kun asiakkaiden vauvat ovat kasvaneet isoiksi”, Emily nauraa.
Siivouspalvelun hankkimista harkitseville Emilyllä on selkeä viesti: “Jos tarvitsette siivousapua, täällä me olemme. Me filippiiniläiset olemme ahkeria ja luotettavia työntekijöitä.”
Kuva: Emily kotisiivouskäynnillä asiakkaan luona.
Suomi asuinmaana
Suomessa kohdatuista kulttuurisista eroista Emilyllä tulee ensimmäiseksi mieleen ruoka. “Täällä oli sellaisia ruokia, etten ollut koskaan maistanut. Joillakin tutuilla on suomalainen puoliso, ja heidän kauttaan olemme tottuneet ruokaan.”
Tottumista oli myös ilmastoon. “Kesti pitkään sopeutua suomalaiseen säähän”, Emily sanoo. “Tulemme tosi lämpimästä maasta, jossa on vain kaksi vuodenaikaa, joten neljä vuodenaikaa oli iso muutos meille.”
Paperiasiat ovat Emilyn elämässä järjestyneet aina sujuvasti. “Sain työviisumin helposti, kun työnantajani tarvitsi työntekijää. Ja suurlähettiläs auttoi aikanaan mieheni viisumin hankinnassa”, Emily kertoo.
Eläkepäivät häämöttävät
Emilyn ja Marleton koko elämä on Suomessa. “Suomi on kaunis maa ja olemme onnellisia täällä”, Emily sanoo. “Lapsemme ovat käyneet koulut täällä, ja vanhimmalla on kaksoiskansalaisuus.”
62-vuotias Emily ja 65-vuotias Marleto työskentelevät Ametrolla edelleen. Eläkepäivät ovat pian edessä ja myös ne on tarkoitus viettää Suomessa. “Perheeni ja pieni lapsenlapseni ovat täällä”, Emily hymyilee. “Rakastamme Suomea.”