Syksy on infektioiden kulta-aikaa. Löytyy nuhakuumetta, koronaa, influenssaa, mykoplasmaa miksei norovirustakin. Käsien pesun varmaan kaikki osaavat yhdistää viruksilta välttymiseen, mutta mikrobit tarttuvat myös likaisista pinnoista. Siksi tehokas siivous on infektioaikana tärkeää.
Jos kotona on flunssainen potilas, siivoukseen kannattaa panostaa. Mikrobit voivat levitä sekä kosketuksen kautta että hengitysteitse. Siksi kannattaa huolehtia siivoamisen lisäksi ilmanvaihdosta.
Infektiosiivouksen perusasiat
Infektiosiivouksessa kannattaa noudattaa perusperiaatetta siivota puhtaimmasta kohti likaisinta. Älä kulje siivouksen aikana huoneesta toiseen, etteivät taudinaiheuttajat leviä mukanasi. Pese keittiö ja wc eri aikoina ja eri välineillä.
Pyyhi paljon kosketeltuja pintoja usein
Virukset leviävät helposti kosketuksen kautta. Esimerkiksi ovenkahvat, valokatkaisijat, pöytien pinnat ja vesihanat kuuluvat tiuhasti kosketeltuihin pintoihin, joten niiden puhtaudesta kannattaa huolehtia päivittäin. Pyyhkiminen mikrokuituliinalla ja yleispuhdistusaineella riittää.
Pika-apu infektiosiivoukseen on kertakäyttöiset desinfioivat siivousliinat. Niillä pinnat voi puhdistaa nopeasti ja kätevästi.
Vaihda käsipyyhkeet
Mikrobit vaihtavat kantajaa usein käsipyyhkeen kautta. Jos kaikki käyttävät samaa pyyhettä, virukset leviävät helposti. Jokaisella perheenjäsenellä olisi hyvä olla oma henkilökohtainen käsipyyhe.
Flunssapotilaan liinavaatteita ei tarvitse pestä muista erillään.
Huolehdi ilmanvaihdosta
Yhteisten tilojen ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia varsinkin keittiössä, vessassa ja kylpyhuoneessa. Säädä ilmastointi tehokkaammaksi tai tuuleta ikkunoiden kautta. Näin saat virusten määrän ilmassa vähenemään.
Norovirus ja siivous
Norovirus on ikävä vieras. Kun perheessä joku sairastuu, pitää siivouksen ja hygienian kanssa olla erityisen tarkka. Käytä siivouskäsineitä ja kertakäyttöisiä siivousliinoja, jotka heität heti käytön jälkeen roskiin.
Vinkit norosiivoukseen
Norosiivoukseen kannattaa käyttää klooripitoista puhdistusainetta, joka desinfioi pinnat. Pyyhi sillä kaikki kodin pinnat. Muista muiden usein kosketeltavien pintojen lisäksi kaukosäätimet, avaimet, puhelinten ruudut ja elektronisten laitteiden näppäimistöt.
Pese astiat tiskikoneessa. Vaihda tiskirätti. Desinfioi tiskiallas, hana, kaappien ovenkahvat sekä keittiökoneiden nupit ja näppäimet.
Pese wc ja kylpyhuone omilla kertakäyttöliinoillaan. Desinfioi allas ja hana, pyyhi allas myös ulkopuolelta. Pese wc-pönttö ja pyyhi sekin myös ulkopuolelta.
Lopuksi pese lattiat ja tuuleta koti.
Norovirus ja vaatehuolto
Pese vaatteet, joita norovirukseen sairastunut on pitänyt yllään. Pese ne erillään muusta pyykistä korkeassa lämpötilassa.
Noroviruspotilaan pyyhkeet ja lakanat kannattaa myös pestä erikseen korkeassa lämpötilassa ja mikrobeja tuhoavalla pesuaineella. Valkopyykkiin voi lisätä valkaisuainetta. Myös kuivaaminen kuumassa tuhoaa viruksia.
Norovirus ja oksennuksen siivous
Jos joudut siivoamaan oksennuksen lattialta, käytä hengityssuojainta ja siivouskäsineitä. Siivoa oksennus esimerkiksi talouspaperilla ja pyyhi alue sitten klooripitoisella puhdistusaineella. Heitä siivousvälineet heti roskiin.