Syksyn saapuessa on aika heittää hyvästit kesälle ja huoltaa kesämökki, jotta se säilyisi siistinä kevääseen saakka. Hyvin hoidettu kesämökki ottaa tulijat keväällä vastaan raikkaana ja ilman ikäviä yllätyksiä.
Lämmöt päälle vai ei?
Jos mökillä on juokseva vesi, sinne kannattaa jättää pieni peruslämpö talven ajaksi, jotta putket eivät jäädy. Perinteisen vedettömän kesämökin voi jättää kylmilleen.
Pieni lämmitys myös torjuu kosteusvaurioita. Kuivanapitolämmityksellä pidät sisälämmön termostaatin avulla hieman korkeampana kuin ulkolämmön. Korkea 5–10 asteen peruslämpö on turvallisin, mutta myös kallein vaihtoehto. Hirsirakenteet sietävät kylmyyttä parhaiten, kun taas mineraalivillat höyrynsulkuineen ovat herkimpiä, jos lämpö sahaa edestakaisin.
Vältä vesivahingot
Jäätyvä vesi voi aiheuttaa ikäviä vahinkoja, jos mökin jättää kylmilleen tai käyttää kuivanapitolämmitystä, jolloin lämpö voi käydä välillä pakkasen puolella. Tyhjennä vesi viemäreistä, vesijohdoista, boilerista, hajulukoista, hanoista sekä pihamaalla pihaletkuista, pumpuista, ämpäreistä, muuripadoista ja laitteista, kuten painepesurista.
Jos mökki on pidempään ilman valvontaa, kannattaa käyttövesipumppu kytkeä kokonaan pois käytöstä.
Aika kutsua nuohooja?
Hormeihin ja tulisijoihin kertyy saunanlämmityksen ja takkailtojen aikana palamisjätettä, joka aiheuttaa palovaaran. Ympärivuotisessa käytössä olevan mökin tulisijat hormeineen pitää tarkastaa ja nuohota kerran vuodessa. Kesäkäytössä olevalle mökille riittää nuohous kolmen vuoden välein.
Tulisijojen hormien pellit kannattaa jättää talveksi raolleen, jotta sisäilma vaihtuisi sitäkin kautta eikä hormi kastuisi liikaa. Tyhjennä myös tuhkat pesästä. Onhan savupiippusi päällä kunnollinen piipunhattu?
Mökin siivoaminen
Siivoa keittiöstä kaikki elintarvikkeet pois, jotta hiiret eivät poissaollessasi tanssisi pöydillä. Tosin kostoksi hiiret saattavat syödä myös kynttilät ja saippuat, joten ota nekin mukaasi lähtiessäsi mökiltä.
Pyyhi kaapeista kaikki ruoanjäte pois. Pese ja kuivaa huolellisesti jääkaappi ja pakastin, kytke niistä virta pois ja jätä ovi raolleen, ettei kaappiin kertyisi talven aikana pahaa hajua.
Luonnonkuitutekstiilit keräävät kosteutta ja saattavat kylmässä mökissä homehtua, joten tuo pellava- ja puuvillaverhot pois talven ajaksi. Ripusta lakanat ja peitot ilmavasti naruille ja nosta patjat pystyyn. Näin hiiret saavat etsiä jonkin muun paikan pesälleen.
Jyrsijöiden torjunta kuntoon
Hiiret pääsevät mökkiin jopa lyijykynän paksuisesta raosta. Ne syövät kaiken, mitä löytävät ja tuhoavat tekstiilit. Jyrsijöistä voi päästä eroon käyttämällä erilaisia loukkuja. Tällöin olisi hyvä kuitenkin käydä silloin tällöin tarkistamassa loukut ja hankkiutumassa eroon hiirivainajista.
Myrkky on tehokasta, mutta jyrsijät voivat hakeutua kuolemaan mökin rakenteisiin ja levittävät sitten pahaa hajua sieltä. Jos mökillä on sähköt, voit kokeilla ultraäänikarkotinta.
Katto pitää tarkistaa
Syksyn viimeisillä mökkikäynneillä kannattaa nostaa katse kohti kattoa. Katon pitää kestää syksyn sateet ja talven lumet. Kun lehdet ovat pudonneet puista, harjaa katolta lehdet ja havut ja tyhjennä vesirännit ja syöksytorvet. Tarkista samalla läpiviennit. Irronnut savupiipun pelti voi aiheuttaa ikävän kosteusvaurion.
Varsinkin metsämökkien katoille kertyy sammalta, joka tekee katon kuivumisen hitaaksi ja voi vaurioittaa erityisesti huopa- ja tiilikattoja. Sammalen saa pois kemiallisella aineella, joka tappaa sammalet parissa päivässä, jolloin ne on helppo kaapia pois.
Vakuutukset ajan tasalle
Tarkista vakuutusturvasi ja päivitä se tarpeisiisi sopivaksi. Mökkivakuutusten suojeluohjeissa on hyviä ohjeita omaisuuden turvallisesta käytöstä ja säilytyksestä. Vakuutusohjeissa on myös määräyksiä muun muassa palo-, vuoto- ja luonnonilmiövahinkojen torjumiseksi. Ohjeisiin ja määräyksiin kannattaa tutustua ja toimia niiden mukaisesti.
Yleisimmät mökkiomaisuutta uhkaavat vahingot ovat vesi ja murtovarkaat. Lukitus pitää olla kunnossa, eikä avaimia kannata jättää “varmaan paikkaan”, josta varkaat löytävät ne muutamassa minuutissa. Kaikki arvokas omaisuus kannattaa viedä mökiltä pois. Jotkut jättävät verhot auki osoittaakseen murtoveikoille, ettei mökissä ole mitään varastettavaa.
Mökillä kannattaisi käydä silloin tällöin tarkistamassa, että asiat ovat kunnossa. Jos ei itse pääse paikalle, kannattaa sopia jonkun mökkinaapurin tai paikallisen asukkaan kanssa mökin tienoon tarkkailusta.