Kodin siivouksessa on kolme eri tasoa. Ensimmäinen on jokapäiväisen elämän taso, jossa leivänmurut lattioilla ja sormenjäljet ikkunoissa kuuluvat asiaan. Toiseen tasoon pyritään, kun tulee vieraita, silloin siivotaan ainakin näkyvät alueet kuntoon. Kolmas ja harvemmin käytetty taso on se, kun esimerkiksi otetaan asunnosta kuvia myynti-ilmoitukseen.
Me kaikki tiedämme, että asuntoesittelykuvat ovat fiktiota. Kun kodissa asutaan ja eletään, syntyy väistämättäkin välillä kaaosta. Kaaoksen voi kuitenkin kesyttää. Rysäyksessä se ei tapahdu, vaan pienin askelin. Tärkeintä on jatkuva toiminta sitä vastaan, pienetkin toimet ovat hyödyllisiä.
Pahoilla mielin taistelua kaaosta vastaan ei kannata käydä. Lopulta kaaosahdistukseen saattaa riittää, että siivoat yhden pinnan kunnolla ja nautit sitten sen siisteydestä.
Jakakaa tehtävät ja alueet
Kodin siisteydestä huolen pitäminen on kaikkien siellä asuvien tehtävä. Laatikaa lista kaikista pakollisista kotitöistä ja jakakaa tehtävät aikuisille ja lapsille. Jokainen saa varata listalta itselleen mieluisia töitä.
Tehtävien suorittamisen vaatimustasosta voi joutua tinkimään, jos kodin asukkailla on kovin erilaiset näkemykset siitä, kuinka puhtaaksi paikka pitäisi jynssätä. Suurpiirteisemmän tekijän työnjälki välttää myös, kunhan tehtävä tulee tehdyksi.
Paikka kaikelle, kaikki paikoilleen
Siistissä kodissa kaikilla esineillä on oma paikkansa, johon ne palautetaan käytön jälkeen. Järjestyksenpitäjän ystäviä ovat kaikenlaiset hyllyt, laatikot ja korit, joihin tavarat saa kootuksi ja laitetuksi pois näkyviltä.
Lapset osaavat itsekin järjestellä lelunsa, kun niillä on jokaisella oma paikkansa. On parempi laittaa lelut useampaan laatikkoon kuin yhteen isoon, joka tyhjennetään aina lattialle, kun etsitään sitä tiettyä pikkuista lelua pohjalta.
Perusta paikka niille tavaroille, jotka ovat matkalla omalle paikalleen, mutta eivät ole vielä päässeet sinne asti. Siitä jokainen voi napata mukaansa omia tavaroitaan, kun on kulkemassa kohti paikkaa, johon ne kuuluvat.
Kunnon välineet helpottavat arkea
Hanki kunnon siivousvälineet ja pidä ne helposti saatavilla. Kunnolliset välineet tekevät työnteosta miellyttävämpää. Siivouskaapin pitää olla järjestyksessä myös, tarpeelliset välineet ja pesuaineet tulee olla helposti löydettävissä, jotta niitä ylipäätään tulisi käytetyksi.
Arkena imuria ei välttämättä jaksa jokaisen käytön jälkeen nostaa takaisin kaappiin. Anna sen lojua lattialla jossain syrjemmällä, niin se on helppo ottaa käyttöön aina tarvittaessa. Jos tulee vieraita, sen voi imuroinnin jälkeen siirtää paikoilleen kaappiin. Asuntoesittelyitä ei onneksi yllättäen arkena tule.
Hyödynnä innonpuuskat
Jos puhtaan pyykin vuori näyttää ylitsepääsemättömältä, siirrä se esimerkiksi makuuhuoneeseen, jossa voit vaikka aamulla tai ennen nukkumaanmenoa viikata osan kerrallaan ja laittaa kaappiin tai viedä pinon vaatteiden omistajien huoneiden ovien taakse.
Hyödynnä ne hetket, kun huvittaa siivota. Ota pölyrätti mukaasi ja kierrä koko talo sen kanssa, kun iskee pölyinspiraatio. Pyyhi mikrokuituliinalla ja ikkunanpesunesteellä kaikki talon peilit, kun tekee mieli peilailla. Joskus tulee into jynssätä kylpyhuoneen kaakelit, tee se silloin. Hyvää musiikkia kuunnellen tulee parempi siivousmieli.
Usein siivottavat kohteet
Arkipäivässä useimmiten joutuu siivoamaan keittiötä ja vessaa. Koti vaikuttaa puhtaalta, kun keittiö näyttää siistiltä ja vessassa uskaltaa käydä. Kiinnitä siksi huomiota niiden siivoamiseen.
Keittiössä kannattaa huolehtia tiskipöydän ja lieden puhtaudesta sekä roskisten siisteydestä. Mehutahrat kannattaa siivota lattialta ennen kuin ne ovat sukkien pohjissa. Vessassa pönttö ja allas kannattaa puhdistaa aika ajoin. Joustaa voi vaikka pölyjen pyyhkimisestä.
Yhden pinnan periaate
Jos sotkuisuus tuskastuttaa mutta et jaksaisi siivota, pelkkä yhden pinnan siivoaminen voi helpottaa oloa. Yksi pinta, se ei ole liian työlästä. Se voi olla keittiön ruokapöytä tai sivupöytä, kylpyhuoneen pöytäpinnat, työpöytä, lipastonpäällinen, mikä vain pinta, joka näyttää mielestäsi sotkuiselta ja tuo huonon fiiliksen. Siivoa se seuraavasti.
Määrittele pinta. Tyhjennä siltä kaikki tavarat, siis ihan kaikki, mitä sen päällä on. Pyyhi pölyt ja pese pinta kostealla liinalla. Ota askel taaksepäin ja ihaile tyhjää pintaa. Ihailu rauhoittaa mieltä. Mieti sitten, mitä haluat laittaa pinnalle takaisin. Tarvitsetko tavaraa päivittäin? Viikoittain? Voitko myydä tai antaa tavaran jollekulle sitä enemmän tarvitsevalle? Laita tarpeelliset tavarat takaisin.