Kevät tulee kohinalla ja ajatukset alkavat suuntautua mökkikauteen. Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon mökkiä talviteloilta ottaessa? Tässä sinulle muistilista kesämökin keväthuoltoon.
Mökin kunnon tarkistaminen
Mökin ulkopuolen tarkistaminen
Aloita mökin kunnon tarkistaminen katolta. Tarkista, että vesikatto on ehjä ja hyvin kiinnitetty ja putkien ja hormien läpiviennit tiiviitä. Tarkista myös vesikourujen kunto ja kiinnitys ja poista niistä roskat. Tarkista, että kattotikkaat ja lumiesteet ovat ehjät.
Seuraavaksi tarkista mökin ulkoseinät, ikkunat ja ovet. Katso, ettei pinnoissa ole läikkiä, hilseillyttä maalia tai rakoja tai halkeamia, jotka voivat kieliä kosteusvaurioista. Tarkista ikkuna- ja ovipellitykset sekä perustukset ja sadevesiohjaus.
Salaojien toimivuus olisi myös hyvä tarkistaa sekä kattovesien ohjaus. Tarkista tarkastuskaivo. Kurkista ryömintätilaan mökin alla ja tarkista, että se on puhdas ja alapohja pääsee tuulettumaan.
Mökin piharakenteiden ja saunan tarkistaminen
Tarkista piharakenteet ja laiturin kunto. Katso, että kaasu- ja tulisijat ovat kunnossa. Puhdista kaivosta liete ja roskat ja jätä se tuulettumaan kansi auki. Öljyä terassi ja puiset pihakalusteet.
Tarkista, että saunan ja märkätilojen seinä- ja lattiapinnat, läpiviennit ja saumat ovat tiiviit ja ehjät. Tarkista, ettei kiuas ole ruostunut puhki. Vaihda kiuaskivet säännöllisin väliajoin.
Mökin sisäpuolen tarkistaminen
Mökin sisällä valuta ensin vettä jonkin aikaa ja tarkista, ettei vettä pääse tihkumaan liitoksista. Tarkista vesijohdot sekä vesilaitteiden – kuten hanat, wc-istuin, altaiden vesilukot ja lämminvesivaraaja – kunto, kiinnitä huomiota mahdollisiin valumajälkiin.
Kuivata sähkökaappi talven jäljiltä pitämällä sitä auki. Tarkista sähköpääkeskus, sähköjohdot, lämmityslaitteet, vikavirtasuojat ja pistorasiat. Jyrsijät voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä sähköjohdoille.
Mökin lämmitys
Mökissä kannattaa pitää pientä peruslämpöä myös talven aikana, jotta rakenteisiin ei pääsisi tiivistymään kosteutta.
Aloita mökin lämmitys talven jälkeen varovasti. Aseta ensin patterit tai lämmityslaitteet 5–10 asteeseen useaksi tunniksi. Mökin sisälämpötilan pitää olla 20 astetta jopa kolmen tunnin ajan ennen kuin muita sähkölaitteita kannattaa käyttää.
Puhalla hormit lämpimiksi tai polta pientä klapimäärää sekä takassa että kiukaassa ennen kuin teet isompia tulia. Hormit pitää lain mukaan nuohouttaa joka 3. vuosi.
Mökin siivous
Tuuleta mökki huolellisesti. Avaa ikkunat ja ovet, jotta saat läpivedon. Tuuleta tekstiilit ja pehmustetut huonekalut ja tarkista, onko niissä jyrsijöiden aiheuttamia vaurioita. Poista pinnoilta jyrsijöiden jätökset harjalla ja rikkalapiolla, imuri voi levittää taudinaiheuttajia.
Imuroi mökki, pyyhi lattiat nihkeällä siivousliinalla ja pyyhi pölyt. Pyyhi kaappien hyllyt, varsinkin jos kaapeista löytyy merkkejä jyrsijöiden kyläilystä. Imuroi kylmälaitteiden takaseinämän ritilät ennen kuin kytket ne taas päälle.
Mökin ilmanvaihto
Mökin ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia myös talvella, jotta mökin ilma ei ummehdu ja kosteutta tiivisty pinnoille talven aikana. Kun jätät hormin savupellin raolleen, hormiin syntyy pieni imu, joka vetää sisäilmaa ulos. Huolehdi, että mökkiin pääsee tulemaan tilalle raitista ilmaa korvausilmaventtiileistä.
Keväällä puhdista poistoilmaventtiilit ja vaihda suodattimet korvausilmaventtiileihin.
Mökin turvallisuustarkastus
Tarkista, että palovaroittimet toimivat. Niitä pitäisi olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Uusi varoittimien patterit tarvittaessa. Palovaroittimien suositeltu käyttöikä on keskimäärin 5–10 vuotta.
Varmista, että käsisammutin ja sammutuspeitto ovat kunnossa ja käyttövalmiina.