Grillauskausi on alkamassa ja grillejä kaivetaan esiin talviteloilta. Ennen käyttöä grillin puhdistus on kuitenkin paikallaan. Grillin ulkopinnoista pölyn voi pyyhkiä laimealla käsitiskiaineliuoksella. Kannen alla tehtävä puhdistus riippuu grillin mallista ja materiaaleista. Kevät on hyvää aikaa hoitaa myös ikkunoiden pesut.
Laadukas teräksinen tai messinkinen grilliharja on hyvä hankkia. Sillä saa pidettyä grillin puhtaana kiinnipalaneista ruoantähteistä ja muusta liasta.
Hiiligrillin puhdistus
Harjaa hiiligrillin grillausritilä puhtaaksi grilliharjalla, kun ritilä on vielä lämmin grillauksen jälkeen. Kanteen ja pohjaan keräytyneen rasvan saa pois, kun käsittelee sen rasvaa irrottavalla pesuaineella ja puhdistaa pinnat sitten harjalla ja lämpimällä vedellä.
Grillin kantta vasten jääviä reunoja ja pohjaa ei kuitenkaan kannata pestä vedellä, sillä rasva toimii osaltaan sytyttimenä. Grillin pohjan ja kannen emalipinnoite vaatii erikoispuhdistusaineen, joka ei vaurioita pintakäsittelyä.
Grillin tuhkat kannattaa tyhjentää aika ajoin. Ne voi kaataa pois sitten kun ne ovat jäähtyneet paloturvalliselle tasolle. Kuumina kesäpäivinä jäähtyminen voi kestää toista vuorokautta.
Kaasugrillin puhdistus
Anna kaasugrillin olla päällä täydellä teholla vielä viisi minuuttia sen jälkeen, kun ruoat on otettu siitä pois. Tämä puhdistaa polttimia ja polttaa grillin sisäpinnoille ja laavakiville jäänyttä rasvaa.
1. Kansi
Kannen sisäpintaan kertyy hiiltynyttä rasvaa ja savua. Harjaa hiiltynyt rasva kannen sisäpinnasta teräsharjalla. Likakerroksen välttämiseksi pyyhi kannen sisäpinta talouspaperilla grillauksen jälkeen, kun kansi on vielä lämmin.
2. Parila ja ritilät
Puhdista kaasugrillin ritilät jokaisen käyttökerran jälkeen grilliharjalla. Lämmitä grilli ja harjaa parila ja ritilät. Lämpiminä lika irtoaa niistä helpommin. Puhdistustapa riippuu parilan ja ritilöiden materiaalista.
Valurautainen parila tai paistoritilä on helppohoitoinen, kunhan sille on tehty rasvanpoltto ennen käyttöönottoa. Se puhdistetaan teräsharjalla. Emaloituja ritilöitä ei saa naarmuttaa ja rosterille riittää pelkkä peruspuhdistus.
Rasvaa valurautaiset parilat ja ritilät puhdistuksen jälkeen ruokaöljyllä tai suolattomalla sianrasvalla.
3. Polttimet ja lämmöntasauslevyt
Tarkista, onko grillitilaan kertynyt rasvaa ja ruoanjäänteitä. Kun grilli on jäähtynyt, harjaa polttimet ja lämmöntasauslevyt puhtaiksi grilliharjalla. Kaavi grillin pohjalla olevat hiiltyneet jäänteet ja rasvakertymä tylsällä metalliterällä rasvankeräysastiaan.
4. Rasvankeräysastia
Pese rasvapelti- ja kuppi grillipesuaineella tai Fairyllä ja kuumalla vedellä.
Sähkögrillin puhdistus
Pese sähkögrillin ritilä jokaisen käyttökerran jälkeen. Harjaa se teräsharjalla, kun grilli on vielä lämmin. Irrota jäähtynyt ritilä ja pese käsitiskiaineella. Jotkin sähkögrillit eivät kestä harjausta teräsharjalla, joten puhdistukseen kannattaa käyttää hellävaraisempaa puhdistussientä.
Tarkista ennen grillin käyttöä, onko rasvankeräysastiaan kertynyt rasvaa. Poista rasva muovilastalla, pese astia lämpimällä saippuavedellä ja huuhtele. Puhdista myös sähköpesä silloin tällöin.
Tarvitaanko pesuainetta?
Grillin ritilöiden puhdistukseen riittää yleensä rasva ja harja, mutta ne voi puhdistaa myös vedellä ja grillinpuhdistusaineella. Irtoavat osat voi myös pestä käsin käsitiskiaineella. Valurautaisia osia ei kuitenkaan kannata puhdistaa tiskiaineella, pesu kuumalla vedellä riittää.
Grillin ulkopinnan voi pyyhkiä siivousliinalla ja miedolla yleispuhdistusaine- tai käsitiskiaineliuoksella.