Juhla-aterialle tekee mieli ottaa käyttöön hienommat astiat. Kun perhe jouluna kokoontuu yhteisen pöydän ääreen tai ystävät juhlistavat juhlapäivää yhdessä, on aika kaivaa esiin perintöhopeat ja lahjakristallit.
Aterian jälkeen on edessä astioiden pesu. Astianpesukoneeseen arvoastioita ei pääsääntöisesti kannata laittaa. Siellä hopeat tummuvat, kristallit saattavat räsähtää rikki ja käsinmaalatuista posliineista hiutuu maali pois.
Hopeisten aterimien puhdistus
Hopeiset esineet tummuvat ajan myötä mm. ilman ja lämmön vaikutuksesta. Hopea-aterimien tummumiseen vaikuttaa myös tietyt ruoka-aineet, kuten kananmuna, majoneesi, lipeäkala ja kaali. Hopeiset aterimet kannattaa kiillottaa ennen käyttöä, jotta ne hohtavat kauniisti.
Perinteinen hopeanpuhdistuskikka on hammastahna, mutta myös ketsuppi sopii puuhaan. Hankaa tummentunutta hopeaesinettä puhdistusliinalla, jossa on hammastahnaa tai ketsuppia. Hammastahna voi kuluttaa hopeapintaa, joten sitä ei kannata kovin usein käyttää. Tiskaa aterimet käsittelyn jälkeen käsin.
Hopean puhdistamiseen voi käyttää foliota ja suolaa tai ruokasoodaa. Laita aterimet foliovuokaan tai foliolla vuorattuun astiaan ja ripottele päälle kourallinen suolaa tai ohut kerros ruokasoodaa. Kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna vaikuttaa hetki. Huuhtele aterimet.
Hopea-astioiden puhdistus
Hopea-aterinten puhdistuskikkoja voi kokeilla myös muihin hopeaesineisiin. Muitakin vaihtoehtoja on, hopeaesineiden puhdistamiseen löytyy kaupasta liinoja, nesteitä ja tahnoja. Ne voivat olla voimakkaastikin syövyttäviä happoja, joten perehdy huolella käyttöohjeisiin.
Jos esine on tummunut vain kevyesti, kokeile siihen hopeanpuhdistusliinaa. Niihin on imeytetty kiillotussainetta ja ne jättävät esineisiin suojakalvon. Pese ja huuhtele elintarvikkeiden kanssa käytettävät astiat käsittelyn jälkeen.
Enemmän tummuneisiin hopea-astioihin voi kokeilla nestemäistä tai tahnamaista hopeanpuhdistusainetta. Suojaa puhdistukseen käyttämäsi alusta hyvin ja käytä suojakäsineitä. Jotkin puhdistusaineet saattavat jopa vahingoittaa metallista tiskiallasta.
Upota pieni hopeaesine puhdistusnesteeseen tai käsittele isompi esine nesteellä pyyhkeen tai pumpulipuikon avulla. Varo hankaamasta esinettä. Pese esine lopuksi käsitiskiaineella ja huuhtele hyvin.
Tahnoissa on usein mukana hankausainetta. Levitä tahna hopeaesineelle puhdistusliinalla ja käsittele pieni alue kerrallaan. Hankaa esine lopuksi kiiltäväksi puhtaalla liinalla. Pese ja huuhtele elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat esineet käsitiskiaineella.
Kristallilasien puhdistus
Kristallilasit samenevat ja saattavat mennä rikki astianpesukoneessa. Pese ne käsin kuumalla vedellä ja käsitiskiaineella. Laita tiskialtaan pohjalle pyyhe, etteivät lasit kolhiinnu reunoja vasten. Lisää huuhteluveteen etikkaa, se poistaa rasvaa ja kirkastaa lasit.
Kuivaa lasit heti pesun jälkeen pehmeällä pyyhkeellä. Kun kuivaat jalallisia laseja, pidä pyyhettä paikallaan ja pyöritä lasia sitä vasten, ettei lasin jalkaan kohdistu niin isoa voimaa. Näin jalka ei vahingossa katkea.
Samentuneet lasit saat kirkkaiksi myös ruokasoodakikalla. Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna. Hankaa tahnaa lasiin, huuhtele ja kiillota pehmeällä pyyhkeellä.
Käsinmaalattujen ja kullattujen astioiden puhdistus
Käsinmaalatut posliinit kulkevat monesti suvussa perintönä sukupolvelta toiselle. Niillä on siis rahallisen arvon lisäksi myös tunnearvoa. Siksi niitä kannattaa vaalia huolella.
Käsinmaalatun posliinin maalaukset ja kultaukset saattavat haalistua astianpesukoneessa. Pese ne siis aina käsin kuumalla vedellä ja käsitiskiaineella. Laita altaan pohjalle pyyhe estämään kolhiintumista. Kuivaa astiat pehmeällä pyyhkeellä.
Kiiltävä kultaus ei kestä konepesua, mutta jotkin mattakultaukset kestävät. Parasta on kuitenkin varmuuden vuoksi pestä kullatut astiat käsin.