Kevät on ikkunanpesun kulta-aikaa. Talven pölyjen puhdistaminen ikkunoista tuo kevätauringon suoraan huoneisiin. Keräsimme kymmenen kysymystä, jotka nousevat mieleen ikkunanpesua suunnitellessa. Lue tästä ohjeita ja vinkkejä onnistuneeseen ikkunanpesuun.

1. Kuinka usein ikkunat pitäisi pestä?
Ihan jokaviikkoinen askar ikkunanpesu ei ole, vaan ne pestään kerran, pari vuodessa. Puhdistusoperaatioon ryhdytään usein keväisin, kun aurinko paljastaa talven aikana pinttyneen lian. Siitepölykausi kannattaa ottaa huomioon ikkunanpesuajankohtaa suunnitellessa.
2. Millä välineillä ikkunat kannattaa pestä?
Vähimmillään ikkunanpesusta selviää, kun omistaa ämpärin, mikrokuituliinan ja ikkunalastan. Viimeistelyn voi tehdä säämiskällä tai ikkunaliinalla.
Ikkunanpesuun löytyy myös monenlaisia pesimiä, pesureita ja muita välineitä. Järein hankinta on höyrypesuri, jonka avulla ikkunat saa puhtaaksi ilman puhdistusaineita.
3. Kannattaako panostaa ikkunapesuriin?
Ikkunapesuri helpottaa ja nopeuttaa ikkunanpesua. Se imee likaveden säiliöön, jolloin ikkunapintoihin ei jää raitoja niin helposti.
Perusosat ikkunapesurissa ovat suihkepullo, mikrokuitupuhdistin ja imuri. Ikkuna puhdistetaan ensin suihkuttamalla siihen pesuaineliuosta ja moppaamalla se mikrokuituisella puhdistimella. Sen jälkeen kuivataan pesuvesi ikkunasta imurikuivaimella.
Jos kodissa on paljon ikkunapinta-alaa, kannattaa harkita ikkunapesurin hankintaa. Pesurin akun kesto kannattaa huomioida. Jos ikkunoita on paljon, pidempi akun kesto takaa, että ne saa kaikki pestyä samalla kertaa.

4. Mikä pesuaine on paras?
Ikkunanpesuun sopii ihan tavallinen käsitiskiaine. Liikaa sitä ei saa laittaa, sopiva annostus on puoli teelusikallista ämpärilliseen vettä. Tällöin ikkunaa ei joudu huuhtelemaan erikseen. Myös yleispuhdistusaine toimii ikkunanpesussa. Kaupasta saa valmiita ikkunanpuhdistusliuoksia.
Etikka kirkastaa ikkunalasit. Lisää pesu- tai huuhteluveteen 1–2 rkl etikkaa.
5. Missä järjestyksessä ikkunat pestään?
Aloita ikkunanpesu uloimmasta ruudusta. Näin pystyt seuraamaan pesutulosta paremmin, eikä pestyihin pintoihin tule roiskeita niin paljon. Likaisia ulkoikkunoita pestessä kannattaa vaihtaa pesuvesi usein.
6. Miten yllän yläikkunoihin?
Hanki jatkovarrellinen ikkunapesin ja -lasta sekä mahdollisesti hyvät tikkaat. Pöytä–jakkaraviritelmillä moni on saanut luunmurtumia.
7. Pestäänkö myös karmit ja ikkunalaudat?
Kyllä, siistit karmit ja ikkunalaudat viimeistelevät ilmeen. Imuroi ensin ikkunan pielet, puitteet ja ikkunalauta. Aloita pesu puhtaimmista osista. Pyyhi kostealla siivousliinalla ja kuivaa tarvittaessa.

8. Voiko ikkunoita pestä talvella?
Voi toki. Jos joudut pesemään ikkunoita talvella, lisää pesuveteen pieni määrä Sinolia (2 dl Sinolia, 5 l vettä). Alkoholi estää veden jäätymisen ikkunaan kiinni. Valmiissa ikkunanpesuaineissa on usein alkoholia.
9. Miten ihmeessä ne raidat saa pois?
Raidat ovat ikkunanpesun kiusa. Tuntuu, että vaikka kuinka huolellisesti pesee, niin aina jää likaraitoja ikkunoihin. Välttyäksesi niiltä vaihda pesuvesi riittävän usein. Vedä ikkunankuivainlastaa tasaisin vaaka- tai pystyvedoin. Kuivaa lasta liinaan aina ennen uutta vetoa.
Todella likainen ulkoruutu kannattaa pestä pariin kertaan ennen kuin käyttää siihen kuivainlastaa.
Vinkki: vedä lastaa ikkunan takapinnalla pystysuuntaan ja etupinnalla vaakaan. Näin tiedät, kummalla puolella ruutua raita on.

10. Miten puhdistan sälekaihtimet?
Sulje sälekaihtimet. Imuroi ne molemmin puolin imurin harjasuuttimella ja pyyhi huolellisesti kuivalla tai nihkeällä liinalla. Vältä kosteutta, etteivät kaihtimet jää laikukkaiksi.